Sunday, February 20, 2011

BULAN DAN BINTANG BUKAN LAMBANG ISLAM

Seperti yang telah kita semua ketahui,Bulan dan Bintang merupakan simbol yang kerap dikaitkan sebagai lambang islam.Kubah-kubah masjid,bendera negara-negara,dan -bahkan- parti parti islam pun banyak yang memakai lambang ini.Tapi tahukah,bahawa sebenarnya Bulan dan Bintang bukanlah lambang islam.So,dari manakah asal-usul lambang ini?

Semasa Kerajaan islam zaman dahulu,secara informal semua umat muslim di Dunia (kecuali asia) terikat dalam satu kerajaan besar,kerajaan islam.Sepeninggal Rasulullah S.A.W. kekuasaan Kerajaan Islam berganti tangan selama ratusan tahun,mulai dari Khulafaur Rasyidin,Bani Umayyah,Bani Abassiyah,Turki Seljuk,dan Turki Uthmaniah.

Semasa Rasulullah hidup,beliau tak pernah menggunakan lambang ataupun panji Bergambar Bulan dan Bintang sebagai Lambang islam.Beliau kerap menggunakan sebuah bendera hitam,hijau,ataupun putih polos.kadang dengan tulisan Allah swt. Besar.
Penggunaan lambang Bulan dan Bintang pun sebenarnya bukanlah diniatkan untuk umat islam,melainkan sebuah kerajaan.tahukah kerajaan apa itu? Kerajaan Turki Uthumaniah.
Semasa Perang salib pertama,Kerajaan Turki Ottoman adalah kerajaan Terkuat di dunia.Secara optomatis,semua umat Muslim memandang kerajaan Turki sebagai dinasti pemimpin Kerajaan Islam (secara tak langsung).

Sebenarnya lambang bulan dan bintang diciptakan Kerajaan Uthmaniah pertama kali saat mereka berhasil merebut Konstantinopel dari kerajaan Byzantium dalam perang salib pertama.Kota itu pun dinamai “istambul” (istanbul) yang berarti “kota/negeri Islam”.Bulan sabit melambangkan tiga wilayah kekuasaan Ottoman,yaitu Eropa,asia tengah,dan arabia.Sedangkan Bintang sendiri melambangkan kota Istanbul di tengah-tengahnya.

Karena Kerajaan Uthumaniah adalah Dinasti pemimpin,jadi Seluruh Umat Muslim menggunakan Lambang kerajaan turki sebagai lambang resmi kerajaan Islam.Kerajaan islam sendiri terdiri dari banyak kerajaan-kerajaan dan wilayah seperti Mesir,Syam,Mekkah,Madina,Damaskus,Kurdi,dll.Karena Semua umat muslim menggunakan lambang ini sebagai lambang penghormatan dan karana Uthamaniah Dinasti pemimpin,maka generasi sekarang sering salah duga bahwa Bintang dan Bulan sebagai lambang islam,padahal Bintang dan Bulan adalah simbol kerajaan Uthmaniah.Pada awalnya pun,Uthumaniah berniat Membuat Bulan dan Bintang sebagai lambang kerajaan mereka saja,namun tanpa diduga semua umat islam berkiblat ke lambang itu.

Allah berfirman dalam Al-Quran...

-(Ingatlah), ketika Yusuf berkata kepada ayahnya: "Wahai ayahku, sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas bintang, matahari dan bulan; kulihat semuanya sujud kepadaku." ( yusuf;4)

-Aku mendapati dia dan kaumnya menyembah matahari, selain Allah; dan syaitan telah menjadikan mereka memandang indah perbuatan-perbuatan mereka lalu menghalangi mereka dari jalan (Allah), sehingga mereka tidak dapat petunjuk, ( An-naml:24)

-Dan sebagian dari tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah malam, siang, matahari dan bulan. Janganlah bersujud kepada matahari dan janganlah (pula) kepada bulan, tetapi bersujudlah kepada Allah Yang menciptakannya, jika kamu hanya kepada-Nya saja menyembah. ( fushshilat:37)


Adakah anda faham makna-makna dalam surah tersebut...Sekarang saya tunjukkan golongan Iblis dan Dajjal yang menyeru iblis dan Dajjal..Adakah anda biasa dengar dengan kumpulan Rock yang cukup terkenal iaitu Kumpulan SCORPION..salah satu lagu nya bertajuk UNDER THE SAME SUN...

I saw the morning
It was shattered by a gun
Heard a scream ,saw him fall, no one cried
I saw a mother
She was praying for her son
Bring him back, let him live, don’t let him die

Do you ever ask youself
Is there a Heaven in the sky
Why can,t we get it right

Cause we All live under the same sun (CHORUS)
We all walk under the same moon
Then why, why can’t we live as one

I saw the evening
Fading shadows one by one
We watch the lamb, lay down to the sacrifice
I saw the children
The children of the sun
How they wept, how they bled, how they died

Do you ever ask yourself

jika anda perhatikan betul-betul makna lagu itu..terutamanya pada bahagian chorus...ianya bermaksud mereka menyembah matahari bulan dan bintang...satu lagi lagu kegemaran anda VIVA FOREEVER (SPICEGIRL)...

Cuba fahamkan betul-betul makna lagu itu terutamanya CHORUSNYA...dan ada banyak lagi lagu-lagu yang menyeru Dajjal dan iblis ini..lagu ini adalah tidak lain dan tidak bukan, golongan iluminati /freemason sedang menanti tuhan mereka atau penyelamat mereka untuk menentang islam...dengan kata lain Al-MASIH DAJJAL..
Bermakna Mereka yang menyembah bulan dan matahari ini adalah golongan firaun yang menyembah Iblis dan Dajjal...

Komen atau pendapat sangat di alu-alukan..

No comments:

Post a Comment