Thursday, April 21, 2011

KRISIS EKONOMI YANG MENGERIKAN ABAD KE 21 (GREAT DEPRISION 2019)

Adakah anda sudah bersedia dengan krisis ekonomi abad ke-21? Sekiranya anda perasan dan perhatikan dengan situasi ekonomi pada hari ini pada bursa-bursa saham di Malaysia amnya dan bursa saham Wall Street khususnya…ianya adalah sangat mengerikan. Ditambah pula dengan kejatuhan Dollar Amerika yang semakin merudum..Dalam masa setengah tahun kadar tukaran asing Dollar dari Ogos 2010 adalah 1 USD = RM 3.5 kepada 1 USD = RM3.01 sehingga 13 April 2011.. Kemerosotannya hampir mencapaii 20 peratus.

Kejatuhan nilai ekonomi Amerika adalah disebabkan krisis subprima motgage oleh Syarikat Lehman of Brothers..Syarikat ini bangkrup secara total pada tahun 2008 yang mengakibatkan berjangkit dengan syrikat-syarikat lain. Apa yang membimbangkan lebih hampir 90% negara-negara di dunia ini mengikat duit negara masing-masing dengan USD Dollar, termasuk Malaysia…Oleh itu apa akan terjadi sekiranya duit mereka jatuh? Bank-bank pusat negara masing-masing akan mengalami kerugian yang besar dan akan menanggung hutang yang lebih tinggi. Adakah semua ini dirancang atau berlaku secara kebetulan? Sama-sama lah kita lihat nanti.

Namun sebaliknya pula berlaku pada kenaikan harga emas yang drastik dari tahun ke tahun..Untuk makluman anda, duit Dollar sebenarnya disandarkan kepada emas. Sekiranya harga emas meningkat bermakna duit Dollar akan jatuh…sebaliknya pula akan berlaku. Harga emas telah meningkat 27%-37% setahun…ini menjadikan duit Dollar USD pula akan menyusut sama. yang hampir kepada 50% setahun..Petikan dari sebuah akhbar KOSMO 14 April 2011Lonjakan harga emas

LONDON - Harga emas dunia diramal meningkat sebanyak 13 peratus pada tahun ini menjadikan harga logam itu mencecah sehingga AS$1,600 (RM4,840) bagi satu auns (28.3 gram).
Kenaikan itu berterusan sejak 2001 didorong oleh kebimbangan terhadap inflasi yang tinggi dan kadar faedah global yang rendah.
"Kami tidak akan terkejut jika melihat harga emas melepasi AS$1,600 sebelum hujung tahun ini," kata Pengerusi Eksekutif firma penyelidikan GFMS Ltd., Philip Klapwijk dalam laporan terbarunya yang disiarkan semalam.
Ramalan itu tidak berubah daripada jangkaan awal yang dikeluarkan pada Januari lalu selepas harga emas mencatat harga tertinggi dalam sejarah iaitu AS$1,478.18 (RM4,472.23) bagi setiap auns di London pada Isnin lalu.
"Para pelabur terus bimbang mengenai inflasi dan kerajaan-kerajaan dilihat kurang berminat untuk mengetatkan polisi kewangan. Kedudukan kewangan kerajaan juga menjadi alasan kenapa pelabur kekal fokus terhadap pasaran emas.
"Penerimaan kenaikan harga oleh para pengguna akan membantu meningkatkan permintaan terhadap barang kemas selain menyediakan platform kukuh untuk pelabur menaikkan harga emas menjadi lebih tinggi," kata Klapwijk.Menurut kajian yang telah dibuat oleh Alan Oliver. Seorang pakar ekonomi dari Australia dalam sebuah bukunya yang bertajuk Fibonaci and Golden Harmonic Ratio. Beliau adalah penulis dan pelabur professional seperti Warren Buffet. Memulakan kariernya pada 1989 dan pernah bekerja dengan dua bank utama Australia iaitu Westpac dan ANZ. Setelah kajian yang dibuat oleh W. D.Gann, beliau telah mula mengkaji semula teori W.D.Gann ini pada bursa saham Australia dan Wall Street. Teori yang sedia ada dalam istilah ekonomi iaitu putaran ekonomi adalah sangat relevan. Apakah itu putaran ekonomi? Iaitu kitaran ekonomi daripada jatuh akan bangun semula dan akan akan jatuh balik. Begitulah seterusnya. Ibaratnya adalah seperti tayar. Setelah kajian di buat, menggunakan teori nombor 144 dan nombor 90. Nombor 144 adalah nombor Fibonacci iaitu satu siri nombor matematik dan nisbah yang digunakan untuk mereka bentuk dalam bidang kejuruteraan. Dan yang pasti teori nombor 144 dalam dan nombor 90 digunakan juga dalam pasaran saham serta ekonomi.

Dengan menggunakan teori ini, 50% peraturan ini adalah merupakan faktor utama. Separuh atau setengah urusniaga saham di antara yang tertinggi dan terendah boleh mengubah pasaran saham. Bagaimanakah ini boleh berlaku? Seperti yang telah kita sedia maklum, kemelesatan ekonomi dunia pernah berlaku yang paling teruk tahun 1929. Seterusnya kemelesetan tersebut menjadi pemacu utama tercetusnya perang dunia kedua (WWR 2). Berbalik kepada teori, ini sekiranya kita menambah 90 tahun…hasilnya adalah tahun 2019..Oleh itu persamaan sebaliknya, 90 tahun kebelakang 1929 adalah tahun kemelesetan ekonomi tahun 1840.

Jika menggunakan teori nombor 144 bulan (12 tahun) sebelum 2019, kita dapati tahun 2007 telah berlaku krisis ekonomi dunia. Krisis ekonomi Global telah bermula sehingga lah ke hari ini dan belum nampak tanda-tanda dia nak berhenti berjoget.

Sekiranya kita menerima 50% teori ini dari garis masa 1929 hingga 2019, maka 50% daripada teori 90 tahun menjadi 45 tahun maka ia bersamaan dengan 1974 (1929+45=1974). Pada tahun 1974 dunia sekali lagi telah mengalami krisis ekonomi (minor financial distress), dimana bank-bank di Eropah gagal menguruskan ekonomi dengan baik akibat kejatuhan harga hartanah secara drastic. 90 bulan sebelum kemelesetan ekonomi (Great Depression 2019) sebagai asas persamaan. Ini menjadikan suku pertama tahun 2012 berkemungkinan berlakunya krisis ekonomi (minor crisis financial distress).


Sekiranya ia berlaku, jika di kira kebelakang, akan jatuh pada tarikh September 2001 (Plus Minus@hampir 2012-12=2000 ). Dimana berlakunya trajedi 11 september 2001, (WTC New York di serang). Jika berlakunya keadaan ini, maka THE GREAT DEPRESSION 2019 menjadi bala buat semua umat manusia. Mungkin lebih awal atau lewat iaitu antara 2018 dan 2020.Berikut adalah antara keratan akhbar yang mengerikan yang perlu di beri perhatian:

Kesan krisis ekonomi global tiga bulan lagi
2011/04/19-berita harian

KESAN krisis ekonomi global terhadap pertumbuhan perdagangan Malaysia hanya akan diketahui dalam tempoh dua atau tiga bulan lagi, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa Dan Industri (MITI) Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata, berdasarkan angka pertumbuhan perdagangan menggalakkan dalam tempoh dua bulan pertama 2011, Malaysia masih mampu menghadapi tekanan krisis ekonomi global akibat pergolakan politik di Asia Barat dan Afrika Utara, bencana alam dan krisis nuklear di Jepun.
“Ini adalah tahun mencabar bagi Malaysia mengekalkan pertumbuhan perdagangan berbanding tahun sebelumnya disebabkan pelbagai krisis ekonomi yang melanda dunia,” katanya selepas perhimpunan bulanan MITI, di Kuala Lumpur, semalam.Ekspo Pelabur 2010
Oleh Zainal Abidin Nor


<i>KUALA LUMPUR: Seorang penasihat ekonomi dan pelaburan tempatan mengingatkan dua elemen penting yang memberi petunjuk bahawa sesebuah ekonomi itu sedang menuju kehancuran.
"Dua elemen itu ialah Defisit Belanjawan dan Defisit Akaun Semasa," kata Tan Teng Boo, pengarah urusan Capital Dynamics Sdn Bhd pada Ekspo Pelabur di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur hari ini.
Ketika membentangkan kertas kerja bertajuk "Malaysia’s Economy: Sunrise or Sunset?", beliau berkata, "malangnya dua elemen ini menimpa ekonomi Malaysia dewasa ini."
Sejak 14 tahun lalu, ekonomi negara beroperasi dalam defisit belanjawan dan tidak nampak tanda-tanda keadaan ini akan berubah dan sukar untuk meramalkan masa depan yang lebih baik.
Untuk menampung perbelanjaan negara, kerajaan bergantung kuat kepada dividen Petronas walaupun hasil pendapatan dan keuntungan syarikat milik kerajaan itu merudum tahun lalu akibat kejatuhan harga minyak mentah sebanyak 20%.
Bayaran dividen sebanyak RM30 bilion pada tahun ini iaitu sama jumlahnya tahun 2009 adalah tinggi kerana keuntungan bersih Petronas telah jatuh kepada RM40.3 bilion pada 2009 berbanding RM52.5 bilion tahun sebelumnya.
Ini bermakna nisbah bayaran – bayaran dividen dari untung bersih – telah mencecah 74% pada 2010 berbanding 57% tahun lalu.
Defisit akaun semasa semakin lebar
Mengenai "Defisit Akaun Semasa", menurut Tan, ianya berlaku apabila jumlah nilai yang diimpot melebihi nilai eksport dan elemen ini juga membimbangkan kita.
"Apabila mengimport pesawat (kapal terbang) bermakna kita membuat perbelanjaan yang tinggi, wang mengalir keluar dan menambah beban defisit akaun semasa.
"Tetapi seorang menteri menyatakan jangan bimbang kerana pembelian itu adalah untuk jangka panjang," ujar beliau.
Trend pelaburan langsung asing (FDI) juga amat merunsingkan kerana telah menjunam teruk sejak 2007 berbanding India, China, Vietnam malah Indonesia yang mampu menarik pelaburan asing dengan pertumbuhan yang lebih tinggi.


MAS sasar kurangkan kos-17April 2011 Utusan

SEPANG 14 April - Malaysian Airline System Bhd. (MAS) yang menerima penghantaran pesawat A330-300 hari ini, menjangka kosnya akan turun 15 peratus menjelang 2015 berikutan program pembaharuan kumpulan pesawatnya.
Pengarah Urusannya, Tengku Datuk Seri Azmil Zahruddin Raja Abdul Aziz berkata, pesawat A330-300 akan membantu MAS mengurangkan penggunaan minyak dan kos penyelenggarannya.
"Kami akan mengekalkan 25 peratus daripada minyak kami dilindung nilai pada AS$88 satu tong tahun ini," katanya selepas pelancaran penerbangan pesawat A330-300 oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha, di sini hari ini.


Inflasi China tertinggi 32 bulan-Utusan Malaysia 15/4/2011

BEIJING 15 April - China berkata ekonomi negara itu berkembang kukuh tetapi perlahan pada suku pertama 2011, dengan inflasi melonjak ke paras tertinggi dalam tempoh 32 bulan di sebalik usaha dilakukan untuk mengawal kenaikan harga makanan dan hartanah.
Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) ekonomi kedua terbesar dunia meningkat sebanyak 9.7 peratus bagi tiga bulan pertama tahun ini, kata Biro Perangkaan Kebangsaan berbanding 9.5 yang diunjurkan Dow Jones Newswires.
Ekonomi negara komunis itu tumbuh 9.8 peratus pada suku terakhir 2010 dan 10.3 peratus pada keseluruhan tahun lalu.
''Ekonomi negara mengekalkan pembangunan stabil dan pantas serta mempunyai permulaan baik (bagi tahun ini),'' kata jurucakap NBS, Sheng Laiyun


Pelabur Asia lepaskan pegangan-berita harian 18/11/2010
2010/11/18


PASARAN saham di Asia semalam surut dengan pelabur melepaskan pegangan susulan kebimbangan krisis hutang Eropah yang semakin parah dan jangkaan China menaikkan lagi kadar faedah bagi menjinakkan inflasi.

Sentimen menunjukkan pelabur berhati-hati kerana mesyuarat menteri kewangan Eropah berakhir tanpa sebarang persetujuan untuk menyelamatkan krisis hutang Ireland. Pegawai Kesatuan Eropah berkata, mereka sudah meningkatkan persediaan bagi potensi menyokong masalah sektor perbankan republik itu. Spekulasi di China yang ia akan mengambil lebih banyak langkah bagi mengawal ekonominya selepas inflasi mencecah paras tertinggi 25-bulan Ok-tober lalu, dijangka akan turut mempengaruhi pasaran di Asia.

Indeks Nikkei 225 rugi 0.5 peratus kepada 9,746.09 dan Indeks Komposit Shanghai jatuh 1.3 peratus kepada 2,856.15.

Indeks Hang Seng pula jatuh 0.6 peratus kepada 23,544.79, manakala di Australia, ASX/S&P 200 susut 1.4 peratus kepada 4,633.60, tetapi Kospi Korea Selatan menokok sedikit kurang 0.1 peratus kepada 1,900.14.

Pasaran lain, Taiwan dan New Zealand juga jatuh. Pasaran saham Singapura dan Malaysia ditutup sempena Aidiladha.
Kebimbangan Ireland tidak berkemampuan membayar kos hutang menyelamatkan banknya memburukkan lagi krisis hutang Eropah.

Pasaran menolak naik kos pinjaman bagi sesetengah negara seperti Portugal dan Sepanyol dan mengancam kestabilan matawang euro. – APIsu pemulihan ekonomi dominasi siding-Berita harian-(3/6/2010)


MENTERI kewangan negara ekonomi utama dunia akan bertemu di Korea Selatan minggu ini untuk cuba mengekalkan pemulihan ekonomi global yang menerima ancaman krisis hutang zon mata wang euro.

Menteri dan ketua bank pusat dari 20 negara (G20) akan meneliti keadaan ekonomi dunia dan berbincang mengenai kaedah untuk mencapai pertumbuhan mapan dan seimbang. Menteri Kewangan Korea Selatan, Yoon Jeung-Hyun, berkata mesyuarat itu akan mempertimbangkan pembaharuan kawal selia untuk mengelakkan berulangnya kemelesetan yang berlaku pada 208-2009 dan membincangkan mengenai kedudukan kewangansetiapnegara.

Katanya, mesyuarat juga akan menekankan keperluan kerjasama global dalam melaksanakan strategi berhubung masa yang sesuai untuk menghentikan langkah rangsangan.

Mesyuarat yang akan berlangsung pada Jumaat dan Sabtu ini di selatan bandar raya Busan, itu juga akan membuat persediaan untuk sidang kemuncak G20 yang akan berlangsung di Toronto, Kanada pada 26 hingga 27 Jun ini.

Pertemuan menteri ekonomi berkenaan dibayangi krisis hutang negara Eropah, yang menjejaskan pasaran saham dunia dan pasaran kewangan hingga menyebabkan mata wang euro menjunam.
G20 adalah forum ekonomi global negara anggota yang merangkumi 90 peratus dari segi jumlah keluaran dalam negara kasar dan 80 peratus.Rata-rata dunia sekarang sedang menghadapi kadar inflasi yang tinggi dan semakin meningkat.

Apakah yang anda faham tentang inflasi? Inflasi akan menyebabkan nilai harga barangan semakin meningkat. Dalam teori ekonomi, apabila inflasi meningkat, kadar faedah faedah untuk membuat pinjaman juga meningkat. Pada hari ini, kadar inflasi di Malaysia telah mencecah 3.25%...dalam tempoh suku tahun..2011..di jangkakan kadar ini akan terus meningkat pada suku tahun-tahun yang berikutnya.Pemacu utama peningkatan inflasi ini adalah kenaikan harga minyak mentah (Petroluem)..dan di jangkakan harga minyak akan terus meningkat ekoran krisis di Asia Timur Tengah yang semakin bergolak. Bermula dengan Tunisia, Mesir, Libya dan sekarang Yamen… dan akan berlarutan lagi akan berlaku pada Syria dan Iran.
Tambahan pula, negara-negara dunia sekarang di bebani dengan kadar hutang yang sangat tinggi, termasuk USA (United States of America)..Dengan sipakah mereka ini berhutang…mereka berhutang dengan IMF..Bank dunia…Helah bank dunia ini sangat licik. Bank ini berselindung di sebalik kebaikan memberi kemudahan kepada negara-negara yang memerlukan. Pada hal pada masa yang sama, lebih teruk lagi, mereka adalah memberi racun tanpa di sedari..Krisis ekonomi1997 yang melanda Asia Tenggara termasuk Malaysia telah menyaksikan bahawa kita hampir-hampir di tipu dan diperdaya oleh ini. Malaysia bernasib baik kerana tidak mengambil pakej yang ditawarkan oleh IMF.
Oleh itu apakah persiapan kita menghadapi bencana ini. Adakah kita sudah bersedia? Pada pendapat aku sebelum atau setelah berlakunya krisis ini, system kapitalis ekonomi dunia akan runtuh dan tidak akan naik lagi sistem kapitalis. Ini kerana dunia sedang mengalami perubahan yang amat ketara. Mengapakah tidak akan naik semula atau ekonomi pulih semula? Kerana berlaku banyak bencana alam dan permulaan peperangan di timur tengah. Di jangkakan peperangan ini yang menjadi pemacu perang dunia ketiga (WWR 3). Bencana alam ini pula adalah disebabkan oleh teknologi Dajjal iaitu HAARP (High Frequancy Active Aurora Research Programme). Seperti yang telah saya postkan pada artikel dahulu akan bahayanya teknologi ini. Tahun 2012 adalah tahun yang akan siap sepenuhnya kajian dan infrastruktur senjata ini dan akan digunakan sepenuhnya bagi menimbulkan huru-hara.

Cuba anda perhatikan statistic di bawah..
Kesan puting beliung(Tornado Di USA


Cyclone(Tornado) Di kepulauan Hawaii,USABerdasarkan report tersebut, kadar bencana alam yang berlaku telah meningkat dengan mendadak ke arah abad 21. Data tersebut belum di kira dengan tahun selepasnya seperti yang terbaru bencana puting beliung (USA, Mexico), banjir (China, Pakistan, Australia, Indonesia, Malaysia, Thailand, gempa bumi (China, New Zealand, Haiti, Jepun, Myanmar, Indonesia, Chile), Tsunami (Jepun, Indonesia)…cuba anda renungkan sepenuhnya akan kejadian ini..Dan di Malaysia pada hari ini, kita menyaksikan bulan yang sepatutnya ada musim panas atau kemarau tiba-tiba hujan dan guruh yang berterusan. Kita sedia maklum, tumbuhan pertanian memerlukan cuaca panas matahari yang cukup dan hujan yang cukup. Sekiranya tumbuhan tersebut terlebih hujan dan dan dan kurang matahari, sudah tentu pertumbuhannya terbantut atau kurang mengeluarkan hasil..belum dikira lagi dengan kemusnahan bencana alam..Situasi inilah yang akan menyebabkan berlakunya krisis makanan...sekilas fakta dari keratan akhbar

Kementerian Pertanian beri bantuan segera kepada petani di Kedah, Perlis-HarianMetro 6/11/2010
ALOR SETAR: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan menyalurkan bantuan segera sebanyak RM26 juta kepada petani yang sawah padi mereka rosak dalam kejadian banjir di Kedah dan Perlis sejak 1 November lalu.
Menterinya, Datuk Seri Noh Omar, berkata pihaknya amat prihatin dengan nasib yang menimpa mereka dan akan memberi bantuan awal agar dapat meringankan beban golongan itu yang mengalami kerugian apabila sawah mereka rosak akibat bencana banjir besar yang melanda kedua-dua negeri itu.
“Pihak kementerian akan memberi input-input pertanian seperti benih padi, baja dan lain-lain yang diperlukan petani untuk membuat tanam semula setelah sawah padi mereka ditenggelami banjir
.


Inilah menimbulkan persoalan aku ? Adakah benar ini senjata HAARP telah mula di janakan tanpa henti untuk mengubah iklim dunia?..dari sudut agama memang benar ini bencana alam adalah kuasa Allah, tetapi perlu di ingat Allah juga akan memberi ilmu kepada Dajjal dengan izinnya untuk menyesatkan manusia..


Jadi seterusnya apakah yang akan berlaku….krisis bencana alam ini akan mengundang berlakunya krisis makan yang sangat teruk..bencana alam boleh merosakkan tanaman dan haiwan ternakan dengan sekaligus tanpa simpati dan tertangguh-tangguh.. Secara logiknya adakah boleh melakukan aktiviti pertanian akibat bencana alam? Lebih –lebih lagi dengan bencana gempa bumi.Berikut adalah petikan dari akhbar Berita Harian tentang krisis makanan…Peningkatan Harga Makanan Dunia

Ketua Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) hari ini memberi amaran harga makanan dunia yang melambung tinggi boleh membawa kepada kejatuhan kerajaan dan mencetuskan peperangan.

Pengarah Urusan IMF, Dominique Strauss-Kahn menggambarkan kenaikan harga makanan yang mencetuskan rusuhan di Haiti, Mesir dan negara lain sebagai masalah yang "amat serius."

"Dunia mesti menangani masalah ini," katanya di radio Perancis, Europe-1.

Beliau menegaskan, masalah tersebut boleh juga mengancam kerajaan demokrasi termasuk di negara yang telah mengambil segala langkah untuk membantu penduduk tempatan.

Ditanya sama ada krisis itu boleh mencetuskan perang, Strauss-Kahn menyatakan kemungkinan tersebut wujud.

"Apabila ketegangan meningkat sehingga bukan setakat mengancam demokrasi, timbul risiko meletusnya perang.

"Sejarah banyak mencatatkan perang yang bermula disebabkan masalah seumpama ini," katanya.

Strauss-Kahn yang dilantik untuk mengetuai IMF tahun lalu pernah menjadi Menteri Kewangan Perancis pada akhir 1990-an.

Sementara itu Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy mencadangkan pembentukan perkongsian global di kalangan institusi kewangan, kerajaan dan sektor swasta bagi mengatasi punca-punca kenaikan harga makanan.

Beliau juga berkata, Perancis menggandakan bajet bantuan makanannya pada tahun ini kepada 100 juta euro (RM509 juta) kerana 37 negara menghadapi "krisis makanan serius."

Peningkatan harga makanan juga boleh menyebabkan inflasi. Bencana alam bukan sahaja bolah merosakkan sector pertanian malahan industri lain juga turut sama terlibat..seperti mana yang berlaku pada Jepun sekarang..kebocoran reactor nuclear melumpuhkan sama sekali ekonominya..Adalah mungkin benar dengan apa yang menjadi kontroversi tentang tahun 2012 dalam kelendar Maya dan filem 2012. Barat mengatakan bahawa dunia akan kiamat.. Tetapi bukan kiamat sebenar yang dimaksudkan tetapi perubahan kepada THE NEW WORLD ORDER. Proses perubahan ini adalah selari dengan zaman kemunculan Dajjal.

Dajjal dilepaskan semasa zaman kehidupan Rasulullah saw, dan hadis memberitahu Dajjal hidup selama 40 hari:
Tanya kami; “Berapa lamakah Dajjal akan tinggal di bumi?”, jawab Rasullullah: “Selama empat puluh hari, satu hari sama seperti setahun, satu hari seperti sebulan, satu hari seperti seminggu dan selebihnya seperti hari-hari kamu sekarang”. Tanya kami; “Ya Rasullullah, ketika sehari seperti setahun, cukupkah kalau kami solat seperti solat sekarang ?”, jawab Rasullullah; “Tidak” tetapi hitunglah bagaimana pantasnya.
(HR Muslim)


353 Hijrah + 1,000 tahun = 1353 Hijrah (1935 AD)
= Zaman Dajjal menguasai Europe & kejatuhan British

1353 Hijrah + 83 tahun = 1436 Hijrah (2014 AD)
= Zaman Dajjal menguasai Amerika dan peralihan kepada Israel (bermulanya Perang Dunia 3

1436 Hijrah + 19 tahun = 1455 Hijrah (2033 AD)
= Zaman Dajjal menguasai Israel dan penderitaan Perang Dunia 3 yang berpanjangan
= Kemunculan Imam Mahdi & Nabi Isa


Hakikatnya adakah anda faham dengan fenomena yang berlaku hari ini?..cuba bayangkan, jika kita berhadapan dengan keadaan barang mahal (inflasi tinggi)…hutang yang keliling pinggang (hutang)…tidak bekerja (pengganguran)…sakit (bencana alam)…tak ada makanan ( krisis makanan)…Itulah secara analogi yang akan berlaku pada dunia amnya dan negara khususnya.. Situasi ini samalah seperti orang yang meniup belon…dia meniup belon sehingga paling besar dan kemudian dia akan cucuk dengan jarum dan pecah.. Orang yang meniup itu adalah Dajjal…belon itu adalah hutang dan inflasi…jarum itu adalah bencana alam atau peperangan yang di cetuskan..apabila pecahnya belon itu semua manusia akan menarik nafas sedalam-dalamnya dan jatuh tersungkur..akibat hutang !…Pada masa inilah Dajjal akan mencari mangsanya…sesiapa yang mengikutinya akan selamat dan sesiapa yang tidak mengikutnya akan mati kebuluran…begitulah hebatnya fitnah Dajjal Al-Masih…

Sesungguhnya kita sekarang adalah umat di zaman.akhir. Sebenarnya dengan apa yang berlaku ke atas di dunia dari zaman Nabi Adam hingga umat terakhir Nabi Muhammad adalah merupakan sejarah yang berulang-ulang yang terkandung dalam Al-Quran.. Sesungguhnya Al-Quran itu adalah benar. Fenomena Krisis Ekonomi Global (Great Depression) ini Allah telah memberi peringatan kepada umat manusia dalam surah Yusuf yang menyuruh kita menyimpan makanan banyak-banyak. Seperti mana firmannya dalam surah Yusuf ayat 43-49:

Raja berkata (kepada para pemuka kaumnya): “Sesesungguhnya aku bermimpi melihat tujuh ekor lembu betina yang gemuk-gemuk, di makan oleh tujuh ekor lembu betina kembali kepada mereka itu, supaya mereka mengetahuinya.”(43)

Yusuf berkata: “Supaya kamu bercucuk tanam tujuh tahun ( lamanya) sebagaimana biasa) maka apa yang kamu tuai hendaklah kamu biarkan pada tangkainya kecuali sedikit untuk kamu makan.(47)

Kemudian setelah itu akan datang tujuh (tahun) yang sangat sulit, yang menghabiskan apa yang kamu simpan untuk menghadapinya (tahun sulit), kecuali sedikit daripada apa (benih gandum) yang kamu simpan.(48)

Kemudian setelah itu akan datang tahun, di mana manusia diberi hujan (dengan cukup) di mana manusia dan pada masa itu mereka memerah anggur.(49
)

Adakah anda faham maksud ayat di atas. Mengikut ayat tersebut akan berlaku krisis ekonomi yang berpanjangan selama tujuh tahun. Tahun sulit yang di maksudkan boleh jadi bencana alam atau peperangan yang berlanjutan. Era perang dunia kedua telah menyaksikan kepada kita bahawa nenek moyang kita hidup dalam kesempitan, ketakutan, kelaparan, kekurangan makanan dan semuanya susah. Sehinggakan makan ubi kayu setiap hari. Tidak ada beras. Wang lambang pokok pisang tidak ada nilai kerana berlaku inflasi yang sangat tinggi. Perang Dunia Ke-dua (WWR2) telah berlangsung selama 6 tahun (1939-1945). Tempohnya hampir sama dengan 7.


Artikel ini sekadar pendapat sahaja. Bukan untuk menakutkan sesiapa. Jangan risau, sesungguhnya islam akan bersinar sebelum kiamat di bawah pimpinan imam mahdi dan Nabi Isa Alaihissalam..Kesimpulanya sebelum islam kembali unggul kita akan di uji dahulu oleh Allah…bukan senang nak masuk syurga…mesti ada ujiannya…ujian inilah yang menunggu kita iaitu krisis ekonomi dan peperangan…berpegang teguh lah pada sunnah Nabi Muhammd dan Allah..seperti mana hadis

TAKWA DAN PERPADUAN ASAS KESELAMATAN DI AKHIR ZAMAN –HADIS 1 dari 40, Hadis Akhir Zaman.
Ertinya:
Daripada Abi Nijih 'Irbadh bin Sariyah r.a. berkata, "Telah menasihati kami oleh Rasulullah saw. akan satu nasihat yang menggetarkan hati kami dan menitiskan air mata kami ketika mendengarnya, lalu kami berkata, Ya Rasulullah! Seolah-olah ini adalah nasihat yang terakhir sekali maka berilah pesanan kepada kami." Lalu baginda pun bersabda, "Aku berwasiat akan kamu supaya sentiasa bertakwa kepada Allah dan mendengar serta taat (kepada pemimpin) sekalipun yang meminpin kamu itu hanya seorang hamba. Sesungguhnya sesiapa yang panjang umurnya daripada kamu pasti ia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu berpegang teguh dengan sunnahku dan sunnah para khulafa Ar Rasyidin Al Mahdiyin (Khalifah-khalifah yang mengetahui kebenaran dan mendapat pimpinan ke jalan yang benar) dan gigitlah sunah-sunah itu dengan gigi geraham dan jauhilah perkara-perkara yang baru (bid'ah) yang diada-adakan, kerana sesungguhnya tiap-tiap bid'ah itu adalah sesat."

H.R. Abu Daud dan TirmiziTerpulang kepada anda untuk menerima atau tidak. Tepuk dada tanya iman. Teori yang disebutkan oleh Alan Oliver ini saya terjemahkan semula.Berdoalah semoga kita dijauhkan dari malapetaka ini.

2 comments:

  1. krisis ekonomi yang nampak nyata ialah pada 19.8.97.bala yang allah turunkan iaitu ekonomi gawat dan jerebu SERENTAK.bala jenis ini ada pada ayat 10 surah addukhan(rujuk tafsir prof mahmud yunus).3 tafsiran dibuat oleh ulamak.1)bala jerebu dan hari kelaparan yang diturunkan oleh allah pada zaman nabi muhammad.2)asap dihari kiamat.3)asap dari bom.bala ini diturunkan oleh allah kerana tidak menolong anak yatim dan miskin.dalam surah alfajr menceritakan kuasa besar zaman dahulu seperti firaun,kaum ad allah jatuhkan kerana mereka tidak menolong anak yatim dan miskin malah merampas harta anak yatim dan miskin dengan rakus maka allah turunkan bala ekonomi gawat dan jatuhkan kerajaan mereka.amerika telah mencipta sebab untuk negara mereka mengalami krisis ekonomi dan kejatuhan kerajaan mereka.peristiwa krisis matawang yang melanda asia menunjukkan amerika merampas harta anak yatim dan miskin secara rakus dan sekelip mata.maka tunggulah bala dari allah iaitu krisis ekonomi dan kejatuhan kerajaan amerika.krisis ekonomi sedang dialami amerika sekarang dan tak lama lagi kerajaan amerika akan tumbang dan islam akan naik.kerajaan amerika akan ditumbangkan dengan kalimah allah.sebenarnya kalimah allah adalah simbol hukum newton yang digunakan untuk membuat senjata canggih mereka sehingga dapat menakluk dunia.akhirnya amerika akan sedar betapa hebatnya kalimah allah yang digunakan untuk membuat senjata mereka.mereka akan terasa ditakluki dengan kalimah allah atau sekarang dikenali sebagai hukum newton dan akhirnya mereka akan memeluk islam begitu juga manusia diseluruh dunia ini.islam akan bangkit diakhir zaman.perkara ini telah diketahui oleh alqaeda melalui kasyaf atau firasat mereka.malangnya alqaeda telah memalsukan cerita yang sebenar.bala ekonomi gawat dan jerebu serentak didalam ayat 10 surah addukhan mereka tafsirkan asap drpd bom.jerebu dipalsukan menjadi asapdan ekonomi gawat mereka palsukan pusat dagangan dunia.amerika dijatuhkan dengan kalimah allah tapi mereka palsukan kapalterbang jatuh dipentagon dan hampir di white house.11sept2004 adalah tarikh seseorang rakyat malaysia dikejutkan untuk menyebarkan kehebatan kalimah allah yang boleh jatuhkan amerika dan menaikkan islam tetapi alqaeda palsukan dengan 11sept2001.Osama bin ladin ingin menjadi hero atau imam mahadi.sila layari IMAM MAHADI;11SEPT2001 YANG PALSU DAN KEBANGKITAN ISLAM YANG SEBENAR.

    ReplyDelete